Ga naar hoofdinhoud

Oplossing om vrijkomen van benzeen en PAK te reduceren

Vanaf 1 maart jl. is AsfaltNu in Den Bosch gaan proefdraaien met een innovatieve nabehandelingsinstallatie om het vrijkomen van emissies te minimaliseren. Deze installatie is uniek voor de asfaltbranche en zal voor het eerst gebruikt worden in Den Bosch. In een eerdere proefopstelling bleek de methode effectief en trad een reductie van minimaal 90% op van benzeen en minimaal 95% op PAK en geur.

Alle ogen zijn in Nederland gericht op AsfaltNu omdat de installatie in Den Bosch weleens de oplossing kan bieden aan een groot probleem waar de gehele asfaltbranche tegenaan loopt. Sinds de norm op de uitstoot van onder andere benzeen in 2016 is aangescherpt, blijkt dat overschrijdingen aan de schoorsteen veelvuldig voorkomen. Deze overschrijdingen worden veroorzaakt door met name het recyclen van bestaand asfalt; een beweging die onomkeerbaar is en waar de maatschappij om vraagt. Immers het gebruik van nieuwe grondstoffen is eindig en de overheid wil naar maximaal hergebruik zo snel als mogelijk.
De spagaat die daarbij is ontstaan is door AsfaltNu zorgvuldig opgepakt. Als toonaangevende asfaltproducent wilde AsfaltNu zo snel mogelijk met een oplossing komen. Directeur Diederik Oosting: “Het heeft ons veel tijd gekost om te bepalen wat exact het probleem was en om een oplossing te vinden. Hoewel de eerste installatie er nu staat, hebben we ook echt nog tijd nodig om op andere plekken soortgelijke installaties te ontwerpen. Iedere centrale is anders, maatwerk is per locatie noodzakelijk. Bovendien zijn materialen slecht leverbaar en hebben we per centrale ook maanden nodig om een dergelijke installatie te bouwen.”

Bijstellen en optimaliseren
Vanaf het moment dat de nabehandelingsinstallatie in gebruik is genomen, startte voor de technici het proces van bijstellen en optimaliseren. Het zal twee tot drie maanden duren voor AsfaltNU met zekerheid kan zeggen dat de veelbelovende installatie een oplossing biedt voor de emissieproblemen van dit moment.
AsfaltNu is door Heijmans en BAM opgericht om extra slagkracht te creëren om de duurzaamheids-uitdagingen in de asfaltbranche te kunnen waarmaken. Oosting: “We staan voor een grote uitdaging; we willen circulair, CO2-neutraal en emissie-arm produceren in de toekomst. Dat vergt grote investeringen die wij bereid zijn te doen. We hebben echter vooral ook tijd nodig om dit voor elkaar te krijgen.”

 

Back To Top